Overslaan en ga direct naar de inhoud

Een man een man, een woord een woord

Het bedrijf en gezin

Klaas Jan en Jacoba Jensma hebben een akkerbouwbedrijf in Hijum met een traditioneel bouwplan van pootaardappelen, uien en graan. Daarnaast wordt een gedeelte verhuurd/geruild. De werkzaamheden worden samen met 3 vaste medewerkers uitgevoerd.

Daarnaast werken de kinderen hier en daar al mee. Klaas Jan: We hebben 4 kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. En ze zeggen alle vier dat ze boer willen worden.

10 jaar geleden

Klaas Jan: In 2014 hebben we een boerderij in Ferwerd van 100 ha erbij gekocht. We hadden zelf 70 ha. We zaten bij de ABN Amro (AA) en die hadden we steeds meegenomen in het verhaal maar op het laatste moment trokken zij de keutel in. Toen zijn we naar Rabobank Noordoost (Rabo) gegaan. We konden een financiering met een looptijd van 50 jaar krijgen. AA wilde toen ook wel weer. Maar voor ons was het, een man een man, een woord een woord, dat vonden wij heel belangrijk. En Rabo hield zich aan de toezegging.

Bunkersorteerlijn

Klaas Jan: in 2018 werd bij de Rabo gereorganiseerd en kwam de regie bij Utrecht te liggen. En toen waren wij opeens een hoofdpijndossier met onze aflossingstermijn van 50 jaar.

Wij wilden een bunkersorteerlijn bouwen. Dus toen gaven wij aan, als jullie ons helpen met de financiering van de sorteerder, dan willen wij wel naar 30 jaar aflossing. Onze marge komt dan wel onder druk, maar was geen probleem.

We kregen de offerte van 5 ton voor de sorteerlijn maar we kregen tegelijker tijd ook een brief dat we in Bijzonder Beheer (BB) kwamen. Daar moesten we niet te zwaar aan tillen. We hebben inderdaad 2,5 jaar niemand anders gezien dan onze eigen bankman.

Speelbal

De jaren daarna stonden de seinen een aantal keren op groen om uit BB te komen maar voor de bank was er iedere keer een argument dat de overdracht naar commercie nog niet mogelijk was.

Klaas Jan: Bij de laatste poging om uit BB te komen, werd aangegeven dat BB het nog een jaar wilde aankijken. Toen zei ik, dan ga ik hier weg. Ik heb nu helemaal mijn nocht.

Hulp

Klaas Jan: Maar ja, toen weer een slecht jaar en dus een liquiditeitstekort wat opgelost moest worden. Ik zei, we moeten hier hulp bij hebben. We moeten de zaak herstructureren zodat we weer op de rit komen. We blijven zo in die vicieuze cirkel zitten. Toen heb ik Johannes Wassenaar van Ynsigt gebeld.

Plan

Klaas Jan: Samen met Johannes hadden we een plan gemaakt hoe we het zouden doen, zoals verkoop van de woning in Ferwerd. We zouden van die centen de vervangingsinvesteringen doen. En we moesten een paar extra centen gebruiken om te overbruggen. Voor het plan hadden we vijf jaar nodig. Maar van de bank moest het in drie jaar.

Maar toen ging de verkoop van die huizing niet door in verband met rentestijging. Gelukkig hadden we goede jaren dus we konden ons wel redden. We hebben alle milestones stuk voor stuk gehaald in twee jaar in plaats van drie jaar. We hebben ons keurig aan de afspraken gehouden.

We hadden ondertussen ook contact opgenomen met de ING Bank (ING). Zij waren bereid om met ons verder te gaan.

Uit Bijzonder Beheer

Klaas Jan: Toen waren we eindelijk goed genoeg om uit BB te gaan. Ik zei, dan moeten jullie nu maar een nieuw rentevoorstel geven. Komen ze met een rente van 1,2 % hoger als de ING. Dan zijn we er snel uit, dan gaan we over. Toen kwam het frustrerende: eerst mochten we gratis weg en gaandeweg is dit verhoogd naar € 14.000 boeterente. Daar hebben we een officiële klacht van gemaakt.

Doorheen slepen

Johannes heeft ons er doorheen gesleept en die heeft ervoor gezorgd dat wij bij de ING zitten voor een gunstige rente en een looptijd van 40 jaar. Uiteindelijk is mijn gevoel, mijn vertrouwen in banken en bankmensen weg. Want de reden dat we naar de Rabo zijn gegaan was een man een man, een woord een woord.

Toekomst

We zijn gestart met dingen anders te doen, ook omdat we wat huurland kwijt raakten. Ik zei, we kunnen wel wat minder en beter doen. Daarbij hebben we ook begeleiding gehad van Crop Consult. Dat werpt echt zijn vruchten af. Dus ons plantgoed in hogere klassen, fysiek plantgoed beter, minder schurft en dat soort dingen. En de uienopbrengsten ook omhoog. Dus het komt erop neer dat we dezelfde omzet halen met 30 hectare minder aardappelen.

Advies

Je moet bedrijven als Ynsigt gebruiken om ergens een lening te forceren. En we hebben het ook nog voor elkaar gekregen dat een gedeelte van het land uit de hypotheekakte is. Dat staat nu vrij op naam. Dus kunnen we altijd nog wat anders mee doen.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacy policy.