Overslaan en ga direct naar de inhoud

Vermogen vrijmaken uit het bedrijf voor de kinderen

Dat was het verzoek waarmee Gijsbert (57 jaar) en Heike Hilhorst (56 jaar) uit Haulerwijk bij Dick Bijlsma aanklopten. Hoe is deze vraag ontstaan en uitgevoerd?

Emigratie naar Canada of Friesland?

In 1984 kwam Gijsbert van de MAS en wilde boer worden. Emigratieplannen naar Canada waren aanwezig. Zijn ouders hebben toen het besluit genomen om een bedrijf in de buurt erbij te kopen, net over de provinciegrens in Friesland. Ouders en de jongste broer bestierden het bedrijf in Een West, Drenthe en Gijsbert kwam op de boerderij in Haulerwijk waar hij samen met de oude eigenaren vanaf 1986 het bedrijf uitoefende. Samen vormden ze één grote maatschap. Destijds heeft de boekhouder dit samen met Rabobank mogelijk gemaakt. In 1988 zijn de mede-eigenaren van de locatie Friesland gestopt en halverwege de negentiger jaren zijn de ouders uitgetreden. De beide broers gingen separaat met hun eigen vestiging verder.

Gijsbert is na de splitsing samen met Heike in maatschap getreden. De broers hebben de eerste jaren  veel samengewerkt op het gebied van machines en elkaar helpen. Na verloop van tijd is dit afgebouwd. Gijsbert en Heike breiden het bedrijf uit en namen personeel aan. Er kwam ook een mestvergister op het bedrijf. Op een bepaald moment was het bedrijf zo groot dat er iemand bij in moest komen. Gijsbert: “Je wordt ook ouder en het werk wordt zwaarder”.

Verkoop melkveebedrijf, start akkerbouwbedrijf

Hun hulp Fokke was actief opzoek naar een nieuw bedrijf erbij omdat zijn broer ook van school kwam. Gijsbert en Heike hadden geen opvolgers, de drie kinderen hadden andere keuzes gemaakt. Daarom hebben ze in 2015 het bedrijf grotendeels verkocht aan Fokke en zijn familie. Er is ruim 38 hectare grond aangehouden en op deze grond is een nieuw akkerbouwbedrijf gesticht. Om op deze nieuwe plek te kunnen boeren was een vergunning nodig. Hiervoor heeft Gijsbert een boerderij in Donkerbroek gekocht. Door middel van de rood-voor-rood regeling heeft hij de vergunning overgeheveld naar de nieuwe locatie en de bedrijfsgebouwen in Donkerbroek gesloopt en de woning verkocht.

Manusje van alles

De huidige omvang van het akkerbouwbedrijf is ruim 40 hectare. Het bouwplan dit jaar bestaat uit 15 ha aardappelen en 7 ha bieten in loonwerk, 9 ha mais, 7 ha gras, 2 hectare bloemen- en vogelwintervoedselakker. Als bemesting wordt het digistaat uit de vergister van het voormalig melkveebedrijf gebruikt.

Gijsbert adviseert in en legt zonnepanelen als ZZP-er, werkt op maandagochtend bij een legkippenbedrijf (eierenrapen), zit op de maaiboot of aan de schep bij de Gebroeders Kok, helpt collega David Deddens bij het installeren van warmtepompen en soms transporteert Gijsbert dieren van en naar dierentuinen door heel Europa. Gijsbert: “Ik ben regelmatig weg en heb veel afwisseling. Ik verveel mij nooit.” Heike verzorgt en regelt alles thuis.

Kinderen helpen

Ze willen vermogen uit het bedrijf halen en de kinderen helpen om een eigen huis te kunnen kopen. Ik dacht: “De bank heeft al het onroerend goed onder hypotheek en ik draai goede cijfers, dus ik vraag gewoon wat geld. En toen zei de Rabobank, dat past niet in onze regels”. Gijsbert: “Ik was erg teleurgesteld. Ik heb alle jaren netjes mijn rente en aflossing betaald”. De bank bood nog wel een oplossing in de vorm van een privéfinanciering en een nieuwe hypotheek op de eigen woning. Maar dat wilden Gijsbert en Heike niet omdat de bank een bestaande hypotheek op 38 hectare grond had en ze de financiering zakelijk wilden afsluiten.

Dick bellen

Gijsbert: “Dan ga je nadenken over hoe het dan wel in een vat is te gieten. En toen heb ik Dick gebeld”. Dick is gaan zoeken, heeft verschillende voorstellen gedaan over wat wel of niet kon, heeft contact opgenomen met de ABN Amro en ING. Gijsbert: “We zijn vanaf toen volledig ontlast”. Van te voren was aangegeven wat de prijs was. Gijsbert vond dat best prijzig, “maar aan de andere kant als het is geregeld dan is het geregeld”.

Dick heeft aan een half woord genoeg en hij bereid de klant voor op de vragen van de financier. Gijsbert: “dan belde Dick en zei: de ABN Amro belt jou en dan gaan ze dit vragen, dus zorg ervoor dat je dit of dat bij de hand hebt”. Een voorbeeld is de activiteit Houden van exotische dieren bij de KvK. Door de voorbereiding van Dick was de bank snel akkoord met antwoorden over deze activiteit.

Financiering

Bij de ABN Amro is het verzoek ingediend om vermogen uit het bedrijf beschikbaar te stellen voor de kinderen. Dit onder de noemer van de “jubelton” omdat de verwachting is dat dit fiscale voordeel binnen een paar jaar is verdwenen. Maar het financieringsverzoek is ook gebruikt om de Rabobank af te lossen en werkkapitaal voor het aanleggen van een voorraad zonnepanelen. Een prettige bijkomstigheid is dat een lage rente wordt betaald door de driejarige welkomstkorting van 0,7% voor nieuwe klanten en de lagere behandelingskosten. Daarnaast is het voordeel dat er slechts 10 hectare grond en een loods  als zekerheid is gesteld in plaats van alles. “Het proces heeft wel geld gekost maar het was het zeker waard. Als ondernemer wil je verder en niet vast zitten aan regels van een andere onderneming wat je niet zint. Dan ga je zoeken en nadenken. Ondernemen is voor mij de uitdaging aan gaan met de regels en mogelijkheden die er zijn en dan een oplossing te zoeken.” aldus Gijsbert.

Antwoord op de vraag

Gijsbert: “Ik wilde geld hebben om de kinderen te helpen. De Rabobank wilde niet en de ABN Amro wilde wel financieren met voorwaarden waar ik het mee eens kon zijn. Dan is het besluit snel genomen. En Dick van Ynsigt heeft ons daarbij volledig ontlast en dat bood veel gemak. En de voorbereiding op vragen van de bank werkte super”.

Gijsbert: “Twee van onze kinderen hebben nu een eigen woning. Onze dochter en haar vriend zijn nog thuiswonend en zoekende. Door de hoge huizenprijzen en weinige woningen is het nog niet gelukt om een passende woning te vinden, maar dat moet toch eens gaan lukken, mede doordat wij ze nu financieel een beetje kunnen helpen.”

Gijsbert en Heike: “Wij zijn erg tevreden en de kinderen des te meer.”

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacy policy.